LED-lampor och andra ljuskällors färgåtergivning brukar anges med CRI eller Ra och är en siffra som visar hur bra färger återges i skenet från ljuskällan, 100 är bäst och 80 är bra. En mer teknisk och vetenskaplig förklaring går in på färgtemperatur och spektrum i förhållande till den svartkropp som är referensljuskällan.
Men det hjälper inte oss konsumenter när vi ska hålla reda på allt nytt, som i bästa fall informeras om när det är dags att köpa ny lampa till hallen, eller köket eller var det nu blev dags att byta. Vi behöver förenkling. Vi behöver enkla tumregler för att snabbare och enklare välja bort det som inte motsvarar våra krav.
Här ska man bry sig
Arbetar du med färg så ska du bry dig. Sök en ljuskälla som är bästa möjliga. För att hålla isär nyansskiftningar i färgtoner krävs en ljuskälla som kan återge hela färgspektrat, i rätt färgtemperatur. Du har redan tänkt på att rummet du arbetar i har neutrala färger och naturligtvis inga gardiner som färgar det infallande dagsljuset. Du vill ha en ljuskälla som kommer så nära 100 som möjligt.
Är det till rummets allmänbelysning du söker en LED-lampa så ska du också bry dig. Se då till att lampan du köper inte har ett Ra på mindre än 80. Är det över det kan du känna dig trygg med att röda färger får vara röda, och inte lite åt det rostfärgade hållet. Ingen behöver se blek och grönaktig ut och maten ser fräsch och aptitlig ut på tallriken.
Samma råd gäller dina LED-spotlights. Riktar du dem mot fina tavlan eller något annat objekt du vill lyfta fram så gör det med en ljuskälla som inte förvanskar intrycket av färgerna.
Ljusets färgtemperatur spelar roll
Men så kommer det där med färgtemperatur in och påverkar. Det går inte att komma undan. Den älskade/hatade glödlampan brukar sägas vara bra på att återge färger, men gav trots allt ett ganska gult ljus. Kolla i ett fotoalbum från julen -72 där blixtkuberna tagit slut precis innan tomten hälsade på.
Allt är gult och extra rött, varmt mysigt och gemytligt. Det är sådant ljus är vi vana vid från våra ljuskällor. Varmvitt heter det nu, när man köper LED-lampor, men det är ett lite yvigt begrepp.
Bättre uppfattning får man om det istället för varmvitt står ett tal som t.ex. 2700 Kelvin. Så varmt var ljuset från glödlampan, och ljuset från LED-lampor är möjligt att få så också. Man kan alltså inte prata om riktigt bra färgåtergivning om inte ljuskällan har ”rätt” färgtemperatur. För vårt vardagsbehov är det viktigare att vi trivs än att alla färger återges korrekt enligt någon laboratoriestandard. Hemma vill vi vila, det passar bra med ett mjukt, varmt mysigt ljus när vi ska slappna av.
Välj rätt lampa så blir det inte fel
Så, nu har vi perspektiv på det där med färgåtergivningen. Du ska bry dig när det handlar om matvaror. Du ska ha koll på färgerna när du plockar kläder ur garderoben. Överallt där det är ljust ska du vara noga med att din belysning ger minst 80 Ra. Fel lampa vid sminkbordet och någon går till jobbet sminkad som en påskkärring.
Svagare lampor, sådana som ger kring hundra lumen och mindre, lampor med låg färgtemperatur (se Kelvin) och kulörta, färgade lampor slipper undan kravet på högt Ra. Rött ljus färgar ju omgivningen röd, liksom blått ljus färgar allt blått. Är det mörkt i lokalen är det svårt, eller omöjligt att urskilja några färger ändå. Nu när du vet behöver du alltså inte bry dig hela tiden. Om du har koll på dina behov förstås, och vad du vill med din ljussättning.
Men handlar det bara om att det ska vara ljust i rummet, se för all del ändå till att Ra är över 80.