Det fina familjefotot är framkallat och inramat. Det som kvarstår är att hänga upp den på väggen. För många är det nu som det svåraste momentet kommer eftersom de är osäkra på vilken sorts tavelupphängning som ska användas. Det som avgör detta är väggens material samt tyngden på tavlan.
Skruvögla
Skruvöglan ser ut som en skruv men där huvudet är sitter istället en ögla. Genom den öglan kan en tråd fästas som sedan tavlan kan hängas i. Skruvöglan passar bäst i trä alternativt pluggad gips. Eftersom de främst används till lite större tavlor bör den aldrig skruvas direkt in i gipset då risken i så fall är att den lossnar.
Tavelkrok
Precis som namnet avslöjar är en tavelkrok speciellt utformad för att sätta upp tavlor. Dessa finns i olika storlekar och består av en krok som fästes i väggen med de tre spikarna som sitter fast på kroken från början. Den stora fördelen med tavelkrokarna är att spikarna fäster i betong. Detta gör att man slipper borra och plugga för att kunna hänga upp tavlorna. De olika storlekarna gör att tavelkroken passar till de flesta tavelstorlekar. Däremot bör de allra största och tyngsta tavlorna inte hängas på dessa utan på krokar som är pluggade i väggen för större hållbarhet.
Tavelögla
Tavelöglor används vid upphängning av de lättare tavlorna. Det är en liten metalltriangel med en liten metallplatta som är fäst vid triangeln. Plattan spikas fast på väggen med de medföljande spikarna och tavlan kan sedan hängas upp genom att ett snöre knyts genom tavelöglan och sedan fästs i tavelramen.
X-krok
En X-krok är vanligast i mässing eller annan metall. Dessa består av en krok med tillhörande spik. Den går att montera i trä- och gipsväggar och klarar av (normalstorlek) en tyngd på 5kg. Däremot bör man vara mer försiktig vid montering i gipsväggar eftersom risken är att spiken åker ut ur gipsväggen trots att man inte belastat den med mer än med 5kg.
Plugg och skruv
Vid uppsättning av tavlor på betongväggar samt gipsväggar är plugg och skruv det alternativ som är hållbarast. När dessa ska användas borras först ett hål med en borrmaskin. Hur stor hålet ska vara är angivet på den plugg som är tänkt att användas. Så länge hålet ska vara i en gipsvägg går det bra med vanlig borrmaskin men ska det vara i betongvägg krävs en slagborrmaskin. Efter att hålet är borrat ska en plugg petas in i hålet och i denna en skruv skruvas in.
Fördelen är att det blir hållbarast medan nackdelen är att det blir hål i väggen som inte är snyggt den dag som tavlan ska flyttas.